Recept

Tortilla Española (Spansk potatisomelett till 4-6 personer)

Tortilla är kanske den mest populära ”tapan” i Spanien, man brukar ha 2 versioner, med eller utan lök. Det vanligaste är att man inte har med lök men det är en smaksak, själva föredrar vi utan. I receptet nedan är det bara att utesluta löken om man vill. Ytterligare versioner finns t.ex. med chorizo, paprika eller tonfisk.

Ingredienser

6 stora potatisar (ca 1 kg potatis)
6 st ägg
(1-2 gula lökar)
1-2 dl olivolja
Salt efter smak (ev. peppar)
(vitlök)

Gör så här

Skiva potatisen i ca 2 mm tjocka skivor och bred ut på en stor tallrik. Salta 1-2 tsk och låt dra i minst 10 min. Häll av vattnet som dragits ut av saltet. Stek potatisen på medelvärme (och löken som tillsätts efter några minuter) i olivoljan, när potatisen (och löken) är mjuk, häll av det mesta av olivoljan, salta vid behov. Vispa äggen med en gaffel och tillsätt till potatisen. Stek på båda sidor till man har en gyllenbrun färg (använd en tallrik för att vända tortillan, eller om man har en tortillapanna). Se till så att den inte bränns vid.

Servera till andra tapas såsom serranoskinka, chorizo, manchego, oliver med mera. Bröd och en god sallad passar också bra till.

¡Buen provecho!