Recept

Empanadillas de cabello de ángel

Ingredienser:

250g cabello de ángel (spansk pumpasylt)

rivet apelsinskal från en apelsin (inte det vita)

2.5 dl vitt vin

2.5 dl olja (gärna olivolja)

375g (drygt 6dl) vetemjöl

anislikör (efter smak ca 1-2msk)

anisfrö (efter smak)

socker (1/2 dl) till dekoration



Gör såhär:

Blanda olja, vitt vin, apelsinskal, anislikör och anisfrö, tillsätt mjölet. Arbeta degen och tillsätt mer mjöl tills den är homogen och släpper. Mjöla ett bakbord och kavla ut degen så tunnt det går utan att den går sönder. Skär ut runda "plättar" 5-15 cm i storlek, mindre blir svårt att få ihop (det går att göra större pajer också). Lägg en klick pumpasylt i mitten av varje paj, vik ihop och  kläm åt runt omkring. Lägg på en bakplåt, inoljad eller med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader till de blir ljusbruna, ca. 15-30min beroende på storlek. Ta ut ur ungnen pensla på med olja och strö snabbt på strösocker som dekoration. Ät och njut, jättegott till kaffet!

Salmorejo (Andalusisk tomatsoppa) (4 personer)

Ingredienser:

3 stora röda tomater
1 gårdagens bröd (för bästa resultat används vitt bröd eller lantbröd som har blivit lite torrt)
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk vinäger
1 tsk salt
Två hårdkokta ägg hackade i små bitar
200 g cecina de León (lufttorkat nötkött), eller jamón ibérico eller serrano (lufttorkad skinka) i små bitar.

Gör såhär:
1. Skala tomaterna och skär i bitar. Lägg i mixern tillsammans med pressade vitlöksklyftor och skuren paprika utan kärnor.
2. Blöt lätt brödet utan kanter (man kan använda kanterna om de är mjuka) och lägg lite av det i mixern, tillsätt salt och vinäger. Blanda allt tills den blir tjock och slät.
3. Tillsätt olivoljan lite i taget (ungefär 1 dl eller kanske något mer, men försiktigt att det inte blir för mycket). Smaka dig fram och tillsätt mer bröd eller olja om det behövs tills det blir krämig konsistens.
4. Servera kall, med cecina, lufttorkat nötkött eller jamón serrano, lufttorkad skinka, i bitar och de hårdkokta äggen. Det kan också passa bra med finfördelad tonfisk, friterad fisk, grillat kött eller spansk tortilla (potatisomelett). I några byar i Andalusien brukar man äta den med frukt t ex äpple, melon, päron eller vindruvor.



¡Buen provecho!

Tortilla Española (Spansk potatisomelett till 4-6 personer)

Tortilla är kanske den mest populära ”tapan” i Spanien, man brukar ha 2 versioner, med eller utan lök. Det vanligaste är att man inte har med lök men det är en smaksak, själva föredrar vi utan. I receptet nedan är det bara att utesluta löken om man vill. Ytterligare versioner finns t.ex. med chorizo, paprika eller tonfisk.


Ingredienser:

6 stora potatisar (ca 1 kg potatis)

6 st ägg

(1-2 gula lökar)

1-2 dl olivolja

Salt efter smak (ev. peppar)

(vitlök)


Gör så här:

Skiva potatisen i ca 2 mm tjocka skivor och bred ut på en stor tallrik. Salta 1-2 tsk och låt dra i minst 10 min. Häll av vattnet som dragits ut av saltet. Stek potatisen på medelvärme (och löken som tillsätts efter några minuter) i olivoljan, när potatisen (och löken) är mjuk, häll av det mesta av olivoljan, salta vid behov. Vispa äggen med en gaffel och tillsätt till potatisen. Stek på båda sidor till man har en gyllenbrun färg (använd en tallrik för att vända tortillan, eller om man har en tortillapanna). Se till så att den inte bränns vid.


Servera till andra tapas såsom serranoskinka, chorizo, manchego, oliver med mera. Bröd och en god sallad passar också bra till.


¡Buen provecho!



Paella Valenciana (4 portioner)

Paella kan göras på många olika sätt men vanligaste är nog med kyckling och grönsaker. Ytterligare versioner finns t.ex. med skaldjur, fisk, kött samt helt vegetariska. Bästa resultatet får man om man använder en paellapanna men en tillräckligt stor stekpanna eller wok fungerar också bra.



Ingredienser:

400g ris gärna spanskt Paella eller Bombaris

2 vitlöksklyftor

4msk olivolja

1.5l vatten, grönsaks eller hönsbuljong

2 tomater

1 paprika

0.5-1kg kyckling

1 påse Paellero Valenciana

Pimentón (mald spansk paprika)

Salt

(räkor med skal, gröna ärtor)



Gör så här:

Bryn kycklingen ordentligt i olivolja och hackad vitlök, salta kycklingen lätt. Tillsätt paprika i skivor och låt steka tills den blivit mjuk. Tillsätt tomaterna hackade i små bitar samt 1 påse Paellero Valenciano, rör om. Tillsätt riset och blanda väl innan man häller i vattnet eller buljongen. Koka tills vattnet kokat bort, garnera med paprika och tinade varma räkor med skal. Vi brukar även blanda i kokta gröna ärtor.


¡Buen provecho!

Chorizo al vino de la abuela

Chorizo i vin är kanske en av de enklaste av alla klassiska tapas men med också en av de godaste. En bra förutsättning är att man använder en god chorizo, helst färsk. Detta recept kommer från våra barns mormor (därav namnet "de la abuela") och är helt suveränt i sin enkelhet.



Ingredienser:

Färsk chorizo


Rött vin (man kan även göra med vitt vin eller torr cider)

vatten


Gör så här:

Lägg i en kastrull önskad mängd chorizo, häll över vin och vatten (hälften av varje) så att det täcker. Låt koka lätt i ca 15 min eller mer, beroende på chorizons tjocklek. Servera med ett gott bröd och kanske en god sallad och/eller andra tapas.


¡Buen provecho!

Login