Recept

Porra och Salmorejo (Andalusisk tomatsoppa) (4 personer)

Porra och Salmorejo (Andalusisk tomatsoppa) (4 personer)

Ingredienser

3 stora röda tomater (gröna i Porran)
1 gårdagens bröd (för bästa resultat används vitt bröd eller lantbröd som har blivit lite torrt)
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk vinäger
1 tsk salt
Två hårdkokta ägg hackade i små bitar
200 g cecina de León (lufttorkat nötkött), eller jamón ibérico eller serrano (lufttorkad skinka) i små bitar.

Gör så här

Med lite tålamod och "god hand" kan du njuta av en av de mest sökta rätterna i världen:

1. Skala tomaterna och skär i bitar. Lägg i mixern tillsammans med pressade vitlöksklyftor och skuren paprika utan kärnor.
2. Blöt lätt brödet utan kanter (man kan använda kanterna om de är mjuka) och lägg lite av det i mixern, tillsätt salt och vinäger. Blanda allt tills den blir tjock och slät.
3. Tillsätt olivoljan lite i taget (ungefär 1 dl eller kanske något mer, men försiktigt att det inte blir för mycket). Smaka dig fram och tillsätt mer bröd eller olja om det behövs tills det blir krämig konsistens.
4. Servera kall, med cecina, lufttorkat nötkött eller jamón serrano, lufttorkad skinka, i bitar och de hårdkokta äggen. Det kan också passa bra med finfördelad tonfisk, friterad fisk, grillat kött eller spansk tortilla (potatisomelett). I några byar i Andalusien brukar man äta den med frukt t ex äpple, melon, päron eller vindruvor.
Typiska rätter i Málaga (Antequera och Archidona) och Córdoba.

¡Buen provecho!